Jak schudnąć 15 kg w miesiąc albo w 2? Dieta, jadłospis i ćwiczenia

Wiosna to taka pora roku, która najbardziej ze wszystkich mobilizuje do zmian – nowa garderoba, fryzura bądź makijaż. I to co przebija się w niemal wszystkich kobiecych marzeniach – szczuplejsza figura. Wiele kobiet wraz z nastaniem cieplejszych miesięcy zaczyna zauważać nadmierne kilogramy, fałdki czy zbyt duży obwód w pasie. I wtedy pada jedno z najbardziej podstawowych pytań: jak szybko schudnąć 15 kg? Zdecydowana większość przedstawicielek płci pięknej nie chce przechodzić procesu odchudzania w zbyt długim okresie czasu. Liczy się tu i teraz, a nadprogramowe kilogramy mają zniknąć niemal natychmiast. Czy jest to możliwe? Jak zrzucić 15 kg w miesiąc lub dwa?


Nawigacja:

Jak schudnąć 15 kg w tydzień?

Któż nie marzy o ekspresowym pozbyciu się nadprogramowego ciężaru? Nie dziwi zatem fakt, iż sporo pań poszukuje odpowiedzi na pytanie: jak schudnąć 15 kg w tydzień? I chociaż to bardzo kusząca perspektywa, to nie oszukujmy się – taki spadek wagi w zaledwie siedem dni jest niemal niemożliwy. A jeżeli nawet komuś uda się osiągnąć cel (za pomocą głodówek i odwodnienia połączonych z wyczerpującym wysiłkiem fizycznym i zabiegami odsysającymi tkankę tłuszczową) to osiągnie jedynie wyniszczenie organizmu i powracający efekt jo – jo.

Jak schudnąć 15 kg w 2 tygodnie?

Odpowiedź na pytanie dotyczące tego, jak schudnąć 15 kg w 2 tygodnie jest bardziej realna – co nie znaczy, że bezstresowa i łatwa. W tym przypadku polecana jest dieta norweska, która – przy zachowaniu odpowiedniego reżimu – pozwala pozbyć się sporej ilości kilogramów. Jej zasady są bardzo restrykcyjne i opierają się na spożywaniu zaledwie trzech posiłków: śniadania, drugiego śniadania i obiadu. Standardowy jadłospis to:

Przykładowy jadłospis
Spis posiłków
Śniadanie
  • 3 jajka,
  • herbata lub słaba kawa
  • Drugie śniadanie
  • 3 jajka,
  • grejpfrut,
  • herbata lub słaba kawa
  • Obiad
  • 3 jajka,
  • surówka warzywna bez dodatku sosu lub oleju,
  • kromka chleba,
  • herbata lub słaba kawa
  • Dieta norweska nie przewiduje kolacji. Aby móc powiedzieć “schudłam 15 kg“, to należy ściśle i bez żadnych odstępstw przestrzegać zasad podanego wyżej jadłospisu. I co ważne – aktywność fizyczna nie jest polecana. Dlaczego? Otóż organizm otrzymuje zaledwie 600 – 800 kalorii, co sprawia, iż może być bardzo osłabiony. Decydując się na zastosowanie diety norweskiej trzeba pamiętać o tym, iż nie można jej przedłużać. I chociaż dieta jest sposobem na to, jak skutecznie schudnąć 15 kg, to jej stosowanie może odbywać się jedynie raz w roku.

    Jak schudnąć 15 kg w miesiąc?

    Wiele kobiet chcących przejść wiosenną metamorfozę zadaje sobie pytanie: co jeść, żeby schudnąć 15 kg w miesiąc? Nie jest to łatwe, ale możliwe – chociaż okupione sporym wysiłkiem i koniecznością wykazania się silną wolą. Tutaj można zastosować dietę 50/50. Polega ona na przemiennym spożywaniu bardziej i mniej kalorycznych posiłków – przy czym “dzień chudy” nie powinien zawierać więcej niż połowę kalorii “dnia tłustego” . Przykładowy jadłospis diety 50/50 to:

    a) dzień chudy (około 1000 kalorii)

    Przykładowy jadłospis
    Spis posiłków
    Śniadanie
  • kromka chleba chrupkiego,
  • 2 plasterki szynki z kurczaka,
  • ogórek kiszony,
  • herbata
  • Drugie śniadanie
  • kefir,
  • gruszka
  • Obiad
  • mała grillowana pierś z kurczaka,
  • 1 ziemniak,
  • sałatka z 1 papryki, 3 pomidorów, połowy cebuli i plasterka chudego białego sera
  • Podwieczorek
  • szklanka soku z pomarańczy
  • Kolacja
  • sałatka z 1/5 kalafiora, plasterka żółtego sera i 1 łyżeczki otrąb
  • b) dzień tłusty (około 2500 kalorii):

    Przykładowy jadłospis
    Spis posiłków
    Śniadanie
  • kromka chleba razowego,
  • jajko na miękko,
  • brzoskwinia,
  • kawa z mlekiem
  • Drugie śniadanie
  • kromka pumpernikla,
  • 5 gram masła,
  • 2 plasterki wędliny drobiowej,
  • szklanka soku jabłkowego
  • Obiad
  • 10 dag kopytek,
  • 12 dag duszonego mięsa z indyka,
  • surówka z kiszonej kapusty,
  • galaretka truskawkowa,
  • pół szklanki soku z grejpfruta
  • Podwieczorek
  • serek waniliowy,
  • 3 biszkopty
  • Kolacja
  • grahamka,
  • 5 gram masła,
  • po 2 plasterki wędliny i żółtego sera,
  • pomidor,
  • kakao
  • Co ważne – w celu uniknięcia wilczego głodu należy pić duże ilości wody mineralnej, herbatek owocowych i naparów ziołowych. Jednocześnie należy ostrożnie podchodzić do treningów fizycznych – zwłaszcza w dni chude, kiedy organizm może być osłabiony. Wskazane są spacery, pływanie i jazda na rowerze. Schudnięcie 15 kg w miesiąc jest możliwe, ale okupione sporym wysiłkiem.

    Jak schudnąć 15 kg w 2 miesiące?

    W miarę zbliżających się wakacji (wiadomo – kostium kąpielowy) coraz więcej pań wertuje modne czasopisma w poszukiwaniu diety – cud, która pozwoli im odnaleźć odpowiedź na pytanie: jak schudnąć 15 kg w 2 miesiące? To trudne zadanie, ale dla osób wytrwałych – całkiem realne. W tym przypadku niezbędne jest ograniczenie kalorii do maksymalnego poziomu 1500 oraz wprowadzenie dość intensywnych ćwiczeń fizycznych. Skuteczna dieta odchudzająca 15 kg w 2 miesiące powinna opierać się na warzywach, produktach pełnoziarnistych oraz białku. Jednodniowy jadłospis może wyglądać tak:

    Przykładowy jadłospis
    Spis posiłków
    Śniadanie
  • koktajl przygotowany z banana, kefiru, miodu i zarodków pszennych
  • Drugie śniadanie
  • kromka chleba razowego z łyżeczką twarogu,
  • suszona figa
  • Obiad
  • sałata połączona z pomidorem,
  • ogórkiem,
  • papryką,
  • jajkiem na twardo,
  • 2 łyżkami pokrojonych oliwek
  • Podwieczorek
  • jabłko
  • Kolacja
  • szklanka ugotowanej komosy ryżowej,
  • 100 gram dorsza z warzywami
  • Podczas diety należy unikać słodyczy, alkoholu i owoców. Dodatkowo należy wypijać co najmniej 2,5 litra wody.

    Do tak skonstruowanej diety trzeba dołożyć aktywność fizyczną, która przyspieszy gubienie kilogramów. W tym przypadku najlepszy będzie trening siłowy połączony z ćwiczeniami kardio. Każdego dnia należy zwiększać jego intensywność.

    Jak schudnąć 15 kg w 3 miesiące?

    Trzy miesiące to całkiem spory okres czasu, aby móc zgubić nadprogramowe kilogramy – nawet gdy jest ich kilkanaście. Dietetycy są zgodni, iż zdrowe odżywianie połączone z regularną aktywnością fizyczną to najlepszy sposób na to, jak schudnąć 15 kg w 3 miesiące,. Zatem jaka jest skuteczna dieta pozwalająca na zrzucenie 15 kg? Na przykład taka:

    Przykładowy jadłospis
    Spis posiłków
    Śniadanie
  • omlet z dwóch jajek,
  • łosoś,
  • pomidory
  • Drugie śniadanie
  • koktajl przygotowany z malin i 100 ml mleka migdałowego
  • Obiad
  • 150 gram pieczonego kurczaka,
  • pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • mizeria z 3 ogórków z jogurtem naturalnym
  • Podwieczorek
  • szklanka soku marchwiowego
  • Kolacja
  • sałatka z 250 gram kalafiora,
  • 2 pomidorów,
  • 50 gram kurczaka,
  • łyżki oliwy i pestek z dyni
  • Co ważne – nie należy podjadać owoców, a węglowodany powinny znajdować się w zaledwie dwóch posiłkach. Do tego dużo wody niegazowanej lub ziołowych herbatek, a mało alkoholu bądź kawy. A wszystko to należy uzupełnić aktywnością fizyczną – najlepsze będzie bieganie, jazda na rowerze, pływanie, zumba czy zajęcia na siłowni.

    Podsumowanie

    Zgubienie nadmiernych kilogramów w krótkim okresie czasu na pewno nie jest łatwe, a ewentualny sukces to połączenie silnej woli, wytrwałości i determinacji. Zatem jak skutecznie i szybko schudnąć 15 kg? Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna to duży krok do osiągnięcia zamierzonego celu. Dodatkowo można sięgnąć po preparaty spalające tłuszcz, które w znaczący sposób ułatwiają zadanie. Jednym z takich produktów jest Reducer Thermo Extreme, który niweluje napady głodu, hamuje proces odkładania się tkanki tłuszczowej oraz przekształca komórki tłuszczowe w czystą energię. Warto zapoznać się z właściwościami tego preparatu i zastosować go w walce o szczupłą sylwetkę.

    Źródła:
    1. Sadowska, J., and M. Szuber. “Ocena stosowanych metod odchudzających oraz używania preparatów wspomagających odchudzanie przez młode kobiety.” Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 62.3 (2011).
    2. Waszkiewicz-Robak, B., and F. Świderski. “Preparaty wspomagające odchudzanie na polskim rynku.” Przemysł Spożywczy 57.9 (2003): 18-22.
    3. Marciniak-Łukasiak, K., et al. “Rynek suplementów diety wspomagających odchudzanie.” Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 (2013): 57-60.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    sixty four − fifty nine =